top of page
  • Writer's pictureHeli Omondi

Jos teettämäsi värianalyysi ei tunnu omalta, olet oikeassa, mutta miksi?

Päivitetty: 26. elok.


Vastaus lyhyesti tiivistettynä, jos et halua lukea koko juttua:

  1. Analyysisi on voitu tehdä peittämällä hiukset ja/tai huonossa valossa.

  2. Analysoijalla ei ole ollut tarpeeksi värivuodenaikoja, eli kategorioita sisällyttämään sinun värivuodenaikasi. Vain pieni osa ihmisistä löytää omansa neljästä värivuodenajasta, 12 ja 16 vuodenajan metodit jättävät myös suuren joukon ihmisiä ulkopuolelle, esim. erityisherkät tarvitsevat omat kategoriansa.


1. Miten tehdään onnistunut analyysi


Ensimmäinen, mistä aina lähdetään liikkeelle, on itse analyysin teko. Ammattitaitoinen värikonsultti tuo erivärisiä huiveja meikittömän asiakkaan kasvojen lähelle hyvässä, lämpöarvoltaan neutraalissa valaistuksessa. Analyysissä otetaan huomioon ihmisen koko visuaalinen värikokonaisuus, eli iho, hiukset, kulmakarvat, huulet ja silmät yhdessä muodostavat tämän kokonaisuuden. Ellei asiakas yleensä peitä arjessa hiuksiaan, on täysin hulluutta tehdä värianalyysi peittämällä hiukset, ne ovat sentään laajempi värialue kuin esimerkiksi kulmakarvat tai silmät.

Joillakin hiukset ja kulmakarvat ovat juuri saman sävyiset, mikä voi pelastaa tilanteen, mutta monesti ei, kuten mallilla kuvassa. On siis tärkeää ottaa luonnollinen hiusväri huomioon. Kuvien perusteella analyysiä tehdessä muutaman sentin juurikasvun näkyminen riittää analyysin tekoon, sillä tietokoneella värjätyn osan voi editoida pois näkyvistä. Kuvien perusteella analyysin teossa on omat haasteensa, lue täältä miten olen eliminoinut nämä haasteet niin, että voimme tehdä luotettavan analyysin lähettämiesi kuvien perusteella.

2. Montako kategoriaa, eli värivuodenaikaa on kattava


Yleisimmät värianalyysimetodit, omani mukaanluettuna, perustuvat neljään värivuodenaikaan, jotka kutakuinkin kulkevat käsikädessä pohjoisen pallonpuoliskon vuodenaikojen värimaailmojen kanssa. Tämä on varmasti tuttua jos olet jo teettänyt analyysin, tai opiskellut aihetta, mutta kertauksen vuoksi - jokaisella värivuodenajalla on omat ominaisuutensa lämpöarvon, saturaation ja valöörin suhteen:


Kevät: Lämmin, kirkas ja vaalea

Kesä: Viileä, harmaalla taitettu (eli pehmeä) ja vaalea

Syksy: Lämmin, harmaalla taitettu ja tumma

Talvi: Viileä, kirkas ja tumma


On helppo huomata, että kyseiset kategoriat eivät millään voi kattaa kaikkia maailman ihmisiä. Onneksi huomattiin, että jokaisella ihmisella on myös toissijainen värivuodenaikansa, mikä toi huomattavaa tarkennusta ja sisällytti suuremman joukon ihmisiä onnistuneen värianalyysin piiriin. Oheisessa kuvassa havainnoin näitä 12 värivuodenaikaa niitä kuvaavin värein.


Jotkut metodit jatkavat vielä tästä, tunnistaen tummia versioita Kesistä, sekä harmaalla taitettuja, eli pehmeitä versioita Keväistä ja Talvista. Ehkä joskus kirjoitan siitä prosessista, miten päädyin ymmärtämään, että kaikilla meillä on nämä neljä värivuodenaikaa ikäänkuin hieman läpikuultavat kortit päällekkäin, tietyssä järjestyksessä. Päällimmäinen kortti on siis ensisijainen vuodenaikasi, jonka värejä seuraavat kortit muuttavat vähenevässä määrin pakkaa alaspäin mentäessä. Alimmainen kortti on joko resessiivinen, eli sen ominaisuudet eivät ilmene henkilön värityksessä ollenkaan, tai, mikä selittää tummemmat versiot vaaleista vuodenajoista, on olemassa ihmisiä, joilla on kaksi toissijaista korttia. Silloin pohjimmainenkin kortti vaikuttaa hieman. Allaolevan korttipakan järjestys, Kevät-Kesä-Syksy-Talvi tarkoittaa Vaaleaa Kesää, ellei toissijaisia kortteja ole kaksi.




Erityisherkkyys ei ole viides kortti, vaan yksinkertaistetusti jokaisen neljän kortin päällä on ikäänkuin läpinäkyvä vaaleanharmaa matta kalvo. Erityisherkän värien tärkein ominaisuus on siten pehmeys. Tulen kirjoittamaan erityisherkkien värityksestä lisää, aiheeseen liittyy paljon enemmän ulottuvuuksia, mutta jos olet erityisherkkä, et voi siten millään mahtua neljään kategoriaan, 12 kategoriassakin on vainkaksi värivuodenaikaa, joiden pääominaisuus on pehmeys, Pehmeä Syksy ja Pehmeä Kesä. Todellisuudessa erityisherkillä korttien järjestys voi vaihdella juuri niinkuin ei-erityisherkilläkin, eli jokaisesta ei-erityisherkän vuodenajasta on olemassa erityisherkän vastaava, harmaalla pehmennetty versio.


Itse huomioin myös muut, luonnolliseen väritykseen liittyvät seikat, esim. albinismin,laajat värilliset luomet tai syntymämerkit kasvojen alueella, tai vaikkapa harmaantumisen. Jos käytössäni ei ole valmista olemassaolevaa kategoriaa, johon sovit täydellisesti, luon sinulle uuden kategorian, jossa kaikki ominaisuutesi on otettu huomioon.


Jos sinut on siis analysoitu neljän, 12, 16, tai laajemman metodin avulla ja olet analyysin tuloksiin tyytyväinen, olet melko varmasti löytänyt oman värivuodenaikasi, ei tieto “korttipakkasi” järjestyksestä ole silloin oleellinen. Ainoastaan, jos olet kiinnostunut rakentamaan kapselivaatekappia, on tieto silloin meille tärkeä sitä suunnitellessa. Jos taasen sinulle osoitetut värit eivät tunnu omilta, toivottavasti kirjoittamani auttoi sinua ymmärtämään, miksi et ole väärässä.


Tilaa värianalyysi tai Kapselikonsepti



166 katselukertaa0 kommenttia

Comentarios


bottom of page